Podrobný rozpočet svatby - kolik si našetřit?

Podrobný rozpočet svatby - kolik si našetřit?

Kolik stojí svatba?

SVATEBNÍ ROZPOČET - PRUBÍŘSKÝ KÁMEN VAŠEHO VZTAHU!

Otázka svatebního rozpočtu by měla být jednou z prvních, které byste si při přípravě svatby měli položit. Současně se také obvykle řadí mezi ty, které ještě před velkým ANO (vedle společné dovolené a bydlení) prověří kvalitu vašeho vztahu.
V ideálním světě by přípravy na svatbu měly začít tím, že si spolu večer sednete u dobrého vínka a položku po položce vyčíslíte, kolik jste v průměru schopni a ochotni utratit za to či ono.
Jana Hanzelková Kubáčová
V každodenním životě se ale nejčastěji s rozpočtem pracuje „za pochodu.“ A jakou strategii zvolíte vy?
svatebni oznameni dovolena

MINIMÁLNÍ NÁKLADY NA SVATBU?

Nejlevněji vás vyjde svatba jen ve čtyřech (přičemž svědky vám přidělí radnice). Když oblečení vytáhnete ze skříně nebo si půjčíte od přátel, kytky natrháte třeba na louce a prstýnky vynecháte (nejsou povinnou součástí obřadu!) může se investice do takovéto svatby pohybovat někde mezi nulou a částkou hrazenou matrice za správní poplatek. A často ani to ne. Za svatební obřad konaný v obřadní síni městského úřadu a v jím stanovený oddací den (nejčastěji jím bývá středa nebo čtvrtek), se totiž obvykle nevybírá žádný nebo jen malý poplatek, nejčastěji ve výši 1 000 – 2 000 Kč. Výše zmíněné položky jako šaty, prstýnky, květiny a třeba i oběd… to všechno jsou věci, které už představují jakýsi „nadstandard,“ kterým se můžete „rozmazlit.“

MAXIMÁLNÍ CENA ZA SVATBU?

Záleží jen a jen na vás!
Jako svatební agentka jsem už organizovala svatbu pro 40 hostů, kde náklady nepřesáhly 20 000 Kč, protipólem je ale svatba o téměř třech stovkách přítomných, kde se rozpočet vyšplhal až do astronomických částek v řádu statisíců. Nakonec se ustálil na šesticiferném čísle.
Jana Hanzelková Kubáčová
Jak je to možné? Jsou nevěsty, které se jednoduše spokojí se svatebními šaty z bazaru za cenu 500 Kč, jiné touží po nejnovějším modelu od světoznámých módních domů či návrhářů, takže se limit za zapůjčení či koupi šatů pohybuje někdy mezi 15 000 Kč až desítkami tisíc. A takto můžete „čarovat“ s položkou po položce…

JAKÁ JE TEDY PRŮMĚRNÁ CENA SVATBY?

Abyste v tom netápali, v níže uvedeném výčtu najdete průměrné položky aktuální v sezóně 2014. Tedy zlatý střed.
TIP: PRAVIDLO DĚLENO TŘEMI / KRÁT TŘI!
Pokud chcete na svatbě ušetřit (a víte, kde danou věc za tu nejnižší možnou částku pořídit), vydělte položku třemi. Pokud šetřit nemusíte nebo zkrátka nechcete, u částek označených hvězdičkou si pro maximální průměrnou cenu dané číslo vynásobte minimálně třemi.
Jana Hanzelková Kubáčová
PoložkaCena
správní poplatek0 – 10 000 Kč
svatební šaty6 500 Kč*
doplňky pro nevěstu3 000 Kč*
vizážistka1 000 Kč*
kadeřnice1 000 Kč*
zapůjčení obleku pro ženicha a vše s ním spojené3 500 Kč*
koupě obleku pro ženicha a vše s ním spojené8 000 Kč*
prstýnky (pár)10 000 Kč*
svatební oznámení1 000 Kč*
květiny4 000 Kč*
výzdoba10 000 Kč*
fotograf (celodenní focení)10 000 Kč*
kamera10 000 Kč*
svatební koordinátor10 000 Kč*
hudba6 000 Kč*
pronájem místa konání hostiny5 000 Kč*
jídlo (svatba v pronajatých prostorách s cateringem)750 Kč / osoba
jídlo (svatba v restauraci, hotelu…)1 000 Kč / osoba
alko a nealko10 000 Kč
dárečky pro hosty50 Kč / osoba
dárečky pro rodiče (nedáte-li jim děkovací dort)1 000 Kč / osoba
pronájem vozů1 500 Kč / vůz
svatební dort5 000 Kč*
cukroví9 Kč / ks*
svatební koláčky6 Kč / koláček
hlídání dětí (cena za 1 tetičku na hodinu)180 Kč
zábavný program pro svatebčany6 000 Kč*
Tyto ceny jsou pouze orientační a hlavně PRŮMĚRNÉ. Jedná se tedy o ceny, které za jednotlivé položky nakonec utratí drtivá většina českých párů. Ušetříte, máte-li možnost si jednotlivé zboží či služby pořídit z vlastních zdrojů nebo se slevou (ty lze získat na svatebních veletrzích, svatebních slevových portálech nebo prostřednictvím šikovné svatební agentky).
Naopak pokud se řadíte mezi náročné klienty, zaplatit můžete i třikrát až nespočetně krát více = nejvyšší možná kvalita či exkluzivita daných produktů či služeb.
Svatební den je sice jen jeden a neopakovatelný, ale především – je to den vás dvou! Proto byste si jej měli užít naplno, ať už se budete brát ve čtyřech nebo se stovkami přítomných, a na cestu k oltáři vám bude hrát reprobedna nebo živý orchestr… ;)
Jana Hanzelková Kubáčová

Svatební rozpočet podle rodinných příslušníků

Možná jste o tom ještě neslyšeli, ale právě proto následující text nejspíš budete číst rádi... Poradíme vám totiž, kdo by měl (dle tradic a nepsaných pravidel) hradit jednotlivé položky svatebního rozpočtu. Pojďme se na to tedy podívat blíže.
Tato pravidla jsou spíše inspirativní. V době, kdy si většina párů svatbu hradí ze svého spíše úsměvná, každopádně je ale můžete minimálně ukázat doma rodičům k nahlédnutí. :)
Jana Hanzelková Kubáčová

NEVĚSTA PLATÍ

Pokud jste si mysleli, že nevěsta se vyhne platbám vyhne, nejspíš vás teď nepotěšíme. Nevěsta by měla platit svatební prsten pro ženicha, dar svému milému, ubytování pro hosty, který přijedou z daleka a v neposlední řadě alespoň malé dárky pro družičku a rodiče.

ŽENICH PLATÍ

Zde je již seznam trošku delší. Vzorný novomanžel by se měl postarat o snubní a svatební prsten pro nevěstu, své oblečení, kytici pro nevěstu, poplatek úřadu nebo kostelu a malé dárky pro hosty.

RODIČE NEVĚSTY PLATÍ

Šaty a doplňky pro nevěstu, svatební oznameni a ostatní tiskoviny, výzdobu a auto, kytice pro družičky, svatební dort, svatební hostinu - jídlo, fotografa, kameramana a i DJe nebo kapelu

RODIČE ŽENICHA PLATÍ

Zde je kupodivu seznam nejkratší. Rodiče ženicha platí veškerý alkohol na svatbě a obvykle také svatební cestu!

Speciál o svatebních tiskovinách

Praktické rady zakončujeme speciálem ke svatebním tiskovinám. Zaměříme se na produkty jako jsou svatební oznámení, pozvánky ke svatebnímu stolu, svatební jmenovky, etikety na víno a svatební menu.
Trendem je mít všechny tyto tiskoviny v jednotném designu, který Vám koresponduje s výzdobou. Naši grafici Vám zdarma sladí svatební tiskoviny do jednotného stylu.
svadobne-oznamenia

SLEDUJEME TRENDY

Pokud nemáte nápad na svatební oznámení, vyberte si z našich více než 130 hotových návrhů.

NAKRESLÍME TO ZA VÁS

Pokud máte představu a nevíte to graficky zpracovat, požádejte o pomoc našich grafiků a my Vám zdarma navrhneme Vaše oznámení na míru.

ZKONTROLUJEME A OPRAVÍME

Máte vlastní návrh, ale nejste si jisti, zda je dostatečně kvalitní pro tisk? Objednejte si u nás přes nahrát vlastní návrh a my Vám překontrolujeme a případně upravíme návrh pro tisk zdarma!

Kontaktujte nás

* Povinné údaje