9 tipů jak vytvořit plakát

9 tipů jak vytvořit plakát

9 tipů jak navrhnout plakát

1) Promyslete si proč, komu a co chcete sdělit

Jako úplně první si zodpovězte otázky: Proč? Jako? Co? Proč dělá firma, zadavatel, co dělá (hodnoty)? Jak dělá to co dělá (vlastnosti)? A až nakonec se zamyslete co chce říci/prodat (schopnosti, produkt). Tímto "obrácením" schématem otázek se řídí např. Apple. Nebojte se papíru. Nejprve si myšlenky načrtněte. Až potom otevřete photoshop :)

kvalitni-plakaty

2) Používejte jen podklady dle rozměru plakátu

Nezapomínejte ani na kvalitu tisku plakátů. Všechny prvky (logo, fotografie, ...), které se chystáte použít v grafice plakátu musí mít dostatečnou kvalitu pro plakát v daném rozměru. Neroztahujte obrázky nad jejich originální velikost. Používejte loga ve vektorovém formátu a fotografie v dostatečném rozlýšení (pomůcka ke stažení: 5 tipů pro kvalitní tisk).

3) Upoutejte pozornost

Plakát musí v první řadě upoutat, přitáhnout oči kolemjdoucích. Přeplněný plakát to nedokáže. Vyberte si jeden nosný prvek (nadpis, obrázek, logo, slogan, produkt) a z něj vycházejte.

Někdy stačí kvalitní fotografie přírody, modelky či produktu. Vhodná otázka na velkém bílém pozadí či kreativní grafický motiv. Některé plakáty naopak obsahem naschvál šokují aby se při nich lidé zastavili.

Dnes jsou v outdorovém marketingu oblíbené tzv. teasery, opředené tajemstvím, které se postupně odhaluje. Nikdo do odhalení na 100% neví o co jde, ale mnoho lidí o plakátech či billboardech diskutuje.

kvalitni-plakatykvalitni-plakaty

4) Komunikujte s čtenářem systematicky

Před tiskem plakátuurčete informacím priority. Nejdůležitější informaci zvyraznéte nejvíce, méně důležité zobrazte menší, tak aby čtenář přirozeně scházel po plakátě pohledem směrem dolů. Nebojte se přidat do grafiky "skrytá" vodítka k důležitým sdělením (gesto ruky, podsvícení, šipky, ...).

5) Méně je více

Příliš mnoho textu je naškodu. Nesnažte se vyprávět příběh pomocí textu, spolehněte se na grafiku plakátu. Nikdo nechce trávit dlouhý čas před plakátem a luštit jeho obsah. Nechte to na www stránku, kam plakát směřuje.

kvalitni-plakatykvalitni-plakaty

6) Používejte unikátní fonty

Vyhněte se každodenním fontem, se kterými se lidé běžně setkávají na www stránkách, mailech nebo knihách. Dbejte, ale vždy na jejich čitelnost. Kvalitně fonty (některé i zdarma) každého druhu najdete např. na www.dafont.com nebo www.google.com/webfonts.

kvalitni-plakatykvalitni-plakaty

7) Používejte příbuzné barvy

Proč se vám některé plakáty zdají lepší než jiné? Nemusí to být jen o kreativitě grafika. Velkou roli hraje hramonie použitých barev. Barev písma, barev ve fotografii a pod. Nemusíte ovládat teorii barev, grafické programy nabízejí různé příbuzné palety barev, stačí vybrat tu vhodnou pro vaše potřeby tisku plakátů. Inspirace najdete např. na www.colourlovers.com.

kvalitni-plakaty

8) Tvořte vyvážený design

Dobře navržený plakát by měl být graficky vyvážen. Držte se pravidla o počtu elementů. Rozdělte plakát na dvě poloviny a spočítejte prvky v nich. Jejich počet by měl být přibližně stejný v obou částech. Snažte se o rovnováhu vertikálně i horizontálně.

9) Porušujte pravidla! :)

Někdy si plakát vyžaduje porušení pravidel aby byl unikátní. Je důležité tyto pravidla ovládat, abyste je věděli porušovat jako profík. I Piccasso se nejprve naučil malovat realisticky :)

kvalitni-plakatykvalitni-plakaty

Jaké jsou vaše zkušenosti? Chybí tu něco? Co byste poradili vy začínajícím grafikům?

Rád doplním vaše postřehy k přípravě návrhu a tisku plakátů.

Kontaktujte nás

* Povinné údaje